Karriere

Vindusvaskeren som delte rapperen Akwasis nye hjem burde ha visst bedre – hans handling er nært knyttet til hans arbeid, oppsigelse er åpenbar

En vindusvasker som delte plasseringen av rapperen Akwasis nye hjem i en Facebook-gruppe med andre vindusvaskere, har blitt satt på vent av sin arbeidsgiver. Kunstneren, som nylig laget overskrifter for sin støtte til Black Lives Matter-bevegelsen, delte skjermbilder av vindusvaskerens innlegg i vantro. Han hevder å føle seg truet.

«Mr. Akwasi har en så dårlig tid i Nederland. Du burde synes synd på ham. Men jeg kjøper et 500.000 eurohus som jeg må kjøpe i dag,» les det nå slettede innlegget som fulgte et bilde av den 32 år gamle kunstnerens nye hjem.

Reaksjonene på innlegget var ikke på lufta: Folk uttrykte sin avsky med rapperen, men gjorde også mye mer truende språk. «Bare heng en håndgranat på døren» og «sett huset i brann,» skrev noen.

https://www.instagram.com/p/CClqDJHl3Om/?igshid=1btzljxib058o
På sosiale medier har akwasi-supporterne nå oppfordret til vindusvaskerens oppsigelse. Mannen er inaktiv ser i det minste ut til å være et forspill til dette. Spørsmålet nå er om det vil komme til dette, og fremfor alt om det kan komme til det.

Business Insider spurte ansettelsesadvokat Maarten van Gelderen van Van Gelderen Employment Lawyers om mulige konsekvenser for denne ansatte.

Må du holde tilbake på nettet?
Mange påkaller sin «ytringsfrihet» når de blir adressert på sine uttalelser. Advokat Maarten van Gelderen sier at vindusvaskeren sannsynligvis ønsker å påberope seg denne friheten, men at det er mer ved det. «Det er også noe slikt som godt ansatte, og det er tvilsomt om denne vindusrenseren har overholdt det.»

Ifølge Van Gelderen kan en arbeidsgiver i det minste forvente at en ansatt skal håndtere konfidensielt med ting han møter i sitt arbeid. «Denne mannen har sikkert krysset linjen av hva som er akseptabelt.»

Det faktum at vinduet renere kommer hjem til folk fra hans yrke vil sikkert telle i ytterligere skritt. «Noen som deler data eller deler bilder av «se hvordan de lever i det», det er bare ikke intensjonen,» van Gelderen skisserer. «Hva denne mannen har delt berører kjernen i sitt yrke. Kunnskapen han deler her er direkte knyttet til sitt yrke.»

Så hvis du deler noe på nettet som arbeidsgiveren din bør forvente at du skal behandle konfidensielt, så sjefen din absolutt har noe å si om det. Her er ikke en forbipasserende som tilfeldigvis ser hvor Akwasi bor, men av en profesjonell som jobbet der.

Kan du få sparken nå?
– Det inaktive er vanligvis en portal for oppsigelse, sier Van Gelderen om tiltakene som er tatt så langt mot vindusvaskeren. Når du slutter, er spørsmålet alltid om det er forholdsmessig.

«Dommeren vil til slutt også ta hensyn til track record. Hvis dette er noen som har jobbet her i 20 år og alltid har vært en god ansatt, så oppsigelse kan ikke være åpenbar. Hvis denne mannen bare har vært ansatt i to år og allerede har hatt flere advarsler, er det svært annerledes.

Hvorvidt track record kan lagre jobben til dette vinduet renere er tvilsomt.

I dette tilfellet er det viktig at Akwasi er en mye diskutert figur som vindusvaskeren kunne ha forventet å provosere voldelige reaksjoner. Selv uten å gjøre en trussel selv, kunne han ha visst at hans budskap på sosiale medier ville komme ut av hånden.

Ifølge Van Gelderen forsvarer folk noen ganger sin handling ved å si at deres budskap ikke har blitt plassert i en offentlig gruppe. For eksempel er Glaswassers United en privat gruppe. «Men det spiller ingen rolle lenger når du vet at en melding kan spre seg raskt. Det faktum at dette faktisk skjedde her kan sees fra det faktum at Akwasi også fant ut.»

Vil automatisk oppsigelse følges i tilfelle trusler?
En rekke kommentarer på vinduet renere innlegg kan sees som en trussel. Bør de som postet disse kommentarene nå også ta hensyn til at de mister jobbene sine?

«Vi snakker allerede om å ta dette et skritt videre,» sa van Gelderen, «men trusler kan følges opp av straffesaker og deretter oppsigelse kan være et reelt scenario i den situasjonen.»

Selv da, ifølge Van Gelderen, spiller det en rolle og om oppsigelse er forholdsmessig. Arbeidsgivere kan derfor henvende seg til sine ansatte hvis de har lagt ut hatefulle kommentarer, men oppsigelse er ikke nødvendigvis en forutsagt konklusjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.