Automatisk reizen

Dobbeltdekkere er døde etter produksjonsstopp for airbus A380 og Boeing 747 – hvorfor firemotorsfly ikke lenger er lønnsomme

Epoken med firemotors fly ser ut til å være over.

Boeing opphørte produksjonen av den berømte 747 innen 2022 og Airbus sendte det siste skroget av A380 til monteringsanlegget i juni. Etter mindre enn tjue års produksjon trekker Airbus pluggen på det største passasjerflyet i verden.

Begge enhetene er ofre for fallende etterspørsel på grunn av korona pandemi, selv om deres popularitet har vært fallende i årevis.

Flyselskaper som Qantas, KLM, Virgin Atlantic Airways og Corsair pensjonerte sine Boeing 747-måneder før planen, mens Air France brått trakk pluggen på a380-flåten i mai, 11 år etter at den sendte den første A380 ut i luften.

Mangel på luksus og komfort er ikke årsaken til forsvinningen av disse gigantene. Tvert imot: reisende elsker den ekstra plassen. Spesielt i de tidlige dager, er 747 ofte brukt til cocktail fester og som en flygende restaurant, mens A380 er fortsatt den eneste kommersielle fly med en dusj om bord – Emirates tilbyr førsteklasses reisende som luksus.

Nei, flyene har blitt offer for sine egne skapere. Boeing og Airbus lager stadig nyere fly som kan gjøre det samme, men mye billigere og mer effektivt.

For mange motorer
Stort, større, størst var alltid ordtaket i luftfarten. Kjærlig ble Boeing 747 også kalt «Queen of Airspace» fordi den kunne bære flere passasjerer enn noen annen konkurrent. Men de gamle gigantene blir nå erstattet av mye mindre jetfly.

Effektiv og tomotors er den nye normalen i luftfarten. Fly som Boeing 787 Dreamliner og Airbus A350 XWB tar plassen til sine forgjengere til tross for deres mindre størrelse. Fire motorer er ikke lenger nøkkelen til suksess, flyselskapene har innsett at de kan gjøre det med mindre.

En gang i tiden ble Boeing 747 ansett som en slags isbryter: den fløy ruter som tidligere var umulige non-stop. Og nå? 787 og A350 flyr til de fleste av verdens mest fjerntliggende destinasjoner. Airbus hevder selv at A350 overgår rekkevidden av de siste 747 med hodelengder. A350-900 opererer i dag den lengste planlagte flyvningen i verden, som opererer mellom Singapore og Newark på 18 timer og 45 minutter.

Flyselskapene trenger ikke lenger tre eller fire-motors fly for å gjøre Atlanteren krysset. «Små» som Airbus A318 gjør den daglige krysset fra New York til London og vice versa.

I det minste, før koronapandemien brøt ut. Utviklingen av Boeing 777 og Airbus A330 fikk et stort løft i 1980 da myndighetene besluttet at tomotors fly også kunne lage utenlandske ruter.

Effektivitet er det nye spillet. Quantas ceo Alan Joyce, som en gang hadde Boeing 747, Airbus A380 og Boeing 787 Dreamliner i sin flåte, sa i 2017 at hans flyselskap kunne ha to Dreamliners i luften for mindre enn prisen på en Airbus A380 – og at A350 sannsynligvis vil gi nettopp slike økonomiske fordeler.

Jetflyene er ikke bare mer effektive å bruke, men også billigere å kjøpe. Airbus A380 koster rundt 380 millioner euro ifølge Airbus’ siste prisliste, mens Boeing sier at de må betale rundt $ 355 millioner for en Boeing 747-8.

På den annen side koster den største Airbus A350 XWB og Boeing 787 Dreamliners henholdsvis 311 millioner euro og 288 millioner euro.

Selv om den totale prisen på et apparat er selvfølgelig sterkt relatert til alle typer andre faktorer som ordrestørrelse og forhold til byggherren, er de store flyene fortsatt dyrere enn sine mindre tomotors kolleger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.