Karriere

Dette er 3 snublesteiner som unge ledere sliter med når verden forandrer seg raskt, ifølge denne entreprenøren og konsulenten som skrev en bok om det

Gründer og ledelseskonsulent Kayvan Kian (39) snakket med tusenvis av unge ledere om åtte år om hvordan man skal håndtere en verden i endring. Det var slik han fant ut hva snublesteinene deres er og hva han støter på selv. I sin bok Hva er vann? Kian tilbyr mulige løsninger.

Hvordan bringer du mening inn i ditt daglige liv? Og hvordan takler du usikkerhet og drømmer og mål som bare ikke ser ut til å komme nærmere?

Dette er spørsmål som Kian så komme gjennom gang på gang under øktene til Mckinsey’s Young Leaders Forum (YLF), som han grunnla i 2012. I dette kommer unge ledere fra hele verden sammen i små grupper.

Det gjelder et bredt spekter av gründere og ledere, som kommer fra offentligheten, men spesielt privat sektor. De jobber i bedrifter, samt oppstartsbedrifter og oppskaleringer. «De er apolitiske hendelser med ledere som ønsker å få til positiv forandring og hjelpe hverandre.»

For eksempel lærte han å skille bedre ut det han gjør og ikke påvirker, slik at han ikke lenger trenger å kaste bort timer på ting han ikke kan kontrollere. «I alle disse årene har jeg hatt mye bruk for det selv.»

Råd fra Epictetus og Bruce Lee
På tide å sette noen ting på papir. Fordi, som konsulenten bemerket, en rekke snublesteiner fortsatte å komme tilbake. For å nærme seg den i sin bok, trakk han på den stoiske filosofien og kunnskapen til store tenkere; kunstnere, forskere og kunstnere.

I boken siterer han Epitetus og Seneca stoics like lett som moderne påvirkere. Tenk på den avdøde kampsportartisten og skuespilleren Bruce Lee og matematikeren Maryam Mirzakhani.

«Mange av deres ideer er store og overbevisende, og folk tenker: «Hva kan jeg gjøre med dette? Betydning, for eksempel, er et viktig tema som de adresserer. Du kan tenke på meningen med livet for livet, men i min bok gjør jeg det praktisk. Hvordan kan du ta med mening til et møte eller en telefonsamtale?»

Å takle det du kan kontrollere er en av de grunnleggende lærdommene Kian tilbyr å stå opp i en verden som ser ut til å bli stadig mer uforutsigbar. I sin bok oppsummerer han den verdenen med forkortelsen VUCA, som står for flyktige, usikre, komplekse og tvetydige.

«Uansett hvor langt tilbake du går, buddhister, romerne, klassikere, alle av dem slet med temaet usikkerhet.» Det er av alle tider, vil Kian si. Samtidig er det selvfølgelig perioder når ting er mer rystet enn vanlig.

Usikkerhet er alltid der, men erkjennelse er fortsatt vanskelig
«De siste månedene der corona pandemien spiller ut føles annerledes enn de siste ti årene. Og du kan se at det som skjer i Kina har en direkte effekt på Europa. Unge mennesker opplever dette som usikkert og tvetydig. De lurer på hva som er rett og hva som ikke er det. Og hvor godt kan du faktisk sette ting i en modell? Uansett er det viktig å uttrykke disse usikkerhetene, sier Kian.

Fordi, ifølge ham, mange synes det er vanskelig å erkjenne at de finner denne usikkerheten vanskelig.

«De er redd for ikke å være sterk nok. Men det er ikke avtalen. Det er slik du takler det. Ideelt sett ønsker du å endre konteksten: bekjempe fattigdom, etablere verdensfred … Store idealer. Men akkurat nå trenger du en måte å tenke og ferdigheter på for å holde dine egne. Fordi hvis du synes det er vanskelig allerede, vil det være en svært vanskelig maraton. Denne boken hjelper deg med å bli sterkere slik at du kan jobbe med idealene dine i det hele tatt, sier Kian.

Bare han ønsket ikke å lansere en doktrine med faste skritt du må ta for å lykkes, så mange ledelse og selvhjelpsbøker er bygget.

«En leder som allerede føler seg overveldet kommer ikke overens med en annen gjøremålsliste. Denne boken leser mer som en meny med alle slags måter å tenke på, lar deg oppdage gaver som du allerede har, og som du kan bli mer dyktig med. Du kan bruke dette når du vil, når du trenger det.

«Du dykker rett inn i å gjøre det»
Forutsetningen for løsningene som ble beskrevet i boken var at de har blitt prøvd ut i praksis. Alle ideer i denne boken har blitt prøvd ut av Kian eller andre.

«Du dykker direkte inn i å gjøre, i å søke. For eksempel: Hvordan tolker du ikke ting mer negativt enn de faktisk er? Du kan lese hele teorier om dette i forskjellige bøker, men jeg vil gå inn i denne boken om tilnærmingen.»

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.